Echipa
Profesioniști entuziaști, cu cariere științifice și didactice care ne-au oferit ocazia să ne dezvoltăm personal și profesional în medii academice, lucrînd la proiecte complexe și diverse.
Dincolo de aceasta, sîntem mînați de dorința de a comunica din cunoștințele acumulate tuturor celor curioși. Punem accentul pe colaborare mai presus de competiție, pe comunicare atentă, riguroasă, care nu face rabat de la noțiuni de istoria și filosofia științei, aplicații practice, tehnologie și chiar literatură.
-
De-a lungul studiilor și carierei mele universitare și didactice, am fost atras de abstract, de riguros, de acele obiecte ale gîndirii care funcționează după reguli clare, logice, dar nu de multe ori evidente. Am studiat, pe rînd, la Facultatea de Fizică și la Facultatea de Matematică și Informatică, avînd de fiecare dată drept model profesorii care ne explicau, în cel mai profund sens al cuvîntului. Cei care presărau detalii biografice, anecdote, care nu erau străini de aplicații ale noțiunilor prezentate în alte discipline și sînt recunoscător și onorat să fi avut onoarea să studiez și chiar să colaborez cu ei.
Una dintre cele mai importante lecții pe care le-am învățat este că un studiu istoric al științei are merite nebănuite. Fluxul ideilor, succesiunea lor, comunicarea și colaborarea ce s-au manifestat între marile minți ale lumii ne învață la fel de multe cît operele lor propriu-zise.
Totodată, din 2015, am decis să nu mai privesc știința doar din punctul de vedere al formulelor, teoriilor, teoremelor și, eventual, dezvoltarea lor istorică, așa că m-am alăturat și Facultății de Filosofie. În primă fază, am audiat cursuri, seminarii și conferințe, iar apoi am avut ocazia să predau un curs de filosofia matematicii. Sînt încîntat să pot comunica din cunoștințele mele și consider că dialogul și colaborarea sînt ingredientele principale ale oricărei experiențe de învățare.
-
Doctor în istorie, cu o dublă specializare în științe politice, dar și în istoria sportului, am lucrat în ultimii 15 ani în presă, în televiziune, la radio, iar după inițiative și proiecte de cerecetare cu finanțare europeană, am început în 2018 colaborarea cu UNEFS, unde actualmente predau istoria sportului și cultura educației fizice.
Sîntem cu toții conștienți că tehnologia, dar și știința și ingineria sînt indispensabile, iar dacă este să mă refer la domeniul meu de specialitate, sports analytics (analiza sportivă), împreună cu tehnologii de ultimă generație care fac uz de big data și inteligență artificială apar tot mai pronunțat. Iar la baza tuturor acestora stă înțelegerea fundamentală a fizicii și matematicii, implicate în practicarea sportului însăși.
De ce în fotbal se poartă încălțăminte cu crampoane, dar în tenisul pe iarbă nu? Cum se explică și cum se execută cît mai bine lovitura cu efect, în orice sport? Cum extragem factorii esențiali din analiza performanței echipei adverse? Astăzi, ca să răspundem la astfel de întrebări, avem nevoie de noțiuni științifice substanțiale.