Știința din carte:

Detalii matematice în literatură

Arta ne vorbește tuturor, într-un limbaj specific, universal și totuși, pe înțelesul fiecăruia. Fiecare nuanță și detaliu pe care îl descoperim sporește semnificațiile și întregește imaginea, care adesea pare fractalică: pe parcurs ce ne apropiem de unul dintre „noduri“, vedem tot mai multe ramificații care apar pe loc. A doua, a treia, a șaptezeci și șaptea lectură a unui text literar încă ne mai arată fațete multicolore, ca într-un caleidoscop. Iar cînd disciplinele se întîlnesc, atunci cînd așa-zisele bariere sînt șterse, uimirea ne copleșește.

Științele, cu istoria și filosofia lor, și literatura sînt principalii piloni pe care am construit Poligon Educational și vă propunem o serie de evenimente care să le combine. Sub titlul „Știința de carte: Detalii matematice în literatură“, punem în discuție opere literare moderne și contemporane, ale căror detalii științifice sînt subtile, dar, credem noi, esențiale în construcția și înțelegerea textului.

V-am pregătit cinci teme pe care să le discutăm în tot atîtea întîlniri. Fiecare dintre ele poate fi aprofundată ori suplimentată la cererea participanților. Nivelul științific al discuțiilor va fi cît se poate de accesibil și vă vom da toate preliminariile necesare pentru a înțelege detaliile concrete. Educația științifică prealabilă (cel puțin la nivel de liceu) este un bonus, dar nu o cerință obligatorie. Ne dorim o serie de întîlniri în care dialogul să fie elementul-cheie, nu expunerea academică. Vă invităm, așadar, la discuții, nu la un curs academic.

  1. Cum să numeri pînă la infinit: ierarhia lui Georg Cantor, hotelul lui David Hilbert, Tigrii albaștri ai lui Jorge L. Borges;

  2. Rigoare și poezie: Sofia Kovalevsky și Karl Weierstrass în Prea multă fericire, de Alice Munro;

  3. Spații de fericire: Teoria relativității și geometrie neeuclidiană în Mesaj de întîmpinare, de Gabriel Florin Macsim. Invitat: autorul.

  4. Geometria de cauciuc a teseractului: Topologie în patru dimensiuni și Solenoidul lui Mircea Cărtărescu;

  5. A fost odată un număr prim: Geometria și aritmetica narațiunii la Kurt Vonnegut și grupul Oulipo, prezentate în Once Upon a Prime, de Sarah Hart.

Fiecare subiect va fi însoțit de concepte, cuvinte-cheie și lecturi suplimentare potrivite pentru mai multe niveluri de studiu și de interes.

Curios?

Dacă ți-am stîrnit curiozitatea, scrie-ne prin email sau WhatsApp și hai să stabilim împreună planificarea întîlnirilor!